25 Haziran 2016 Cumartesi

SİLİKON VADİSİ (SİLİCON VALLEY)



SİLİKON VADİSİ

       Silikon Vadisi , Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde San Francisco vadisinde yer almaktadır. Silikon Vadisi adını , bölgede fazlaca üretilen silikon çip üretiminden almaktadır. Silikon vadisi 1800’lerden bu yana kendini sıkça göstermektedir. Bölgede yoğun olarak altın rezervleri bulunmaktaydı ve altın avcılarının ilgi odağı konumunda yer almıştı. Sonrasında ise bölgede Stanford Üniversitesi açılmıştır ve üniversite etrafında bir şirket kurulmuştur. Daha sonrasında ise tüm teknoloji şirketleri bu bölgeyi devralmıştır. İlk mikroişlemci, ilk bilgisayar, Yahoo, Google ve Facebook bu bölgede ortaya çıkmıştır. Silikon Vadisi tüm ülkelerin ilgi odağı haline gelmiştir.

      Silikon Vadisi çalışanlar için bir laboratuvar görevi görmektedir. Google’dan ayrılan bir çalışan , Yahoo’da çalışmaya devam edebilir. Fikirleri olan girişimcilere destek sağlayarak tüm dünyaya yayılmak Silikon Vadisinin amacıdır. Silikon Vadisinde çalışanlar işlerini severek ve tatlı rekabetlerle yapmaktadırlar. Bu da Silikon Vadisinin aktif kalmasına olanak sağlamaktadır.

     Silikon Vadisi çalışanlarının yıllık gelirleri ortalama 80.000 $ civarındadır. Silikon Vadisinde yaklaşık 250.000 kişi vardır. Ev kiraları fazlaca yüksek olmasına karşın , çalışanların çalıştıkları firmaların sundukları teklifler çok caziptir. Örneğin ; yüzme havuzları, masaj salonları, ücretsiz yemek vs alternatif kaynakları mevcuttur.

     Silikon Vadisinde ürünler senelerce araştırmadan geçmemektedir, bir ay , bir hafta içerisinde ürün ortaya konabilmektedir. Yanlış bir durumda tüm plandan vazgeçip yeni ve geliştirilmiş bir plan üzerinde çalışabilirler.

     Silikon Vadisinde ilk kurulan şirketler ; General Electric ve  Eastman Kodak şirketleridir.

SİLİKON VADİSİNDE BAŞARILAR

* 1994 yılında Jerry Yang, Stanford Üniversitesi’nde bir karavanın arkasında ilk arama motoru olan YAHOO’yu geliştirmiştir.

** Stanford mezunları ; Sergie Prin ve Larry Page 1998 yılında Mountain View’da bir garajda GOOGLE arama motorunu geliştirmişlerdir.

*** Mark Zuckerberg Harvard Üniversitesi’nde okurken 2004 yılında FACEBOOK’u kurdu ve Palo Alto’ya taşıdı.

**** Xerox’un Palo Alto’daki araştırma merkezinde teknoloji mühendisleri lazer yazıcıyı icat etmişlerdir.

***** Silikon Vadisinin ilk Nobel Ödülü ; William Shockley, John Bardeen ve Walter Brattain’in ilk yarı iletken transistörüne verilmiştir.



SİLİKON VADİSİNDEKİ ŞİRKETLER


Silikon Vadisinde  200 ü aşkın şirket bulunmaktadır. Başta gelenler aşağıdaki gibidir.
*APPLE
*GOOGLE
*MİCROSOFT
*ORACLE
*İNTEL
*AMD
*ATI TECHNOLOGİES
*NVİDİA
*CİSCO SYSTEMS
*e-Bay
*ADOBE SYSTEMS
*HP(HEWLETT-PACKARD)
*ELECTRONİC ARTS
*SYMANTEC
*LİNKEDlN
*YAHOO
*SYNAPTİCS
*SANDİSK
*TESLA MOTORS
*ZYNGA





0 yorum:

Yorum Gönder

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa
Bumerang - Yazarkafe

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe

Facebook


Günün Fırsatı

Üye ol

Mail Adresinizi Giriniz :

(Mail aktivasyonunu gerçekleştiriniz.)Delivered by FeedBurner

Popüler Konular

SinsiSanat. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Popular Posts

 
 

Tema Tasarım: Nano Yulianto | CSS3 by David Walsh | Powered by {N}Code | Türkçeleştirme: Karamsar Temalar